uTalk

Official forum for Utopia Community

You are not logged in.

#1 2021-03-25 07:56:13

Sorath
Member
Registered: 2021-03-24
Posts: 2

Having problems starting mining bot (UAM)?

Having problems with UAM?

In order to UAM start mining, it needs atleast 3 incoming connections. UAM relies on UPnP to make itself available to internet when behind a router. If you have internet connection that has public IP address (dynamic or static), you should be able to start UAM successfully. There are however many different configurations for network connection, let's go through them to enable you to start UAM successfully.

UAM will automatically select random free port for which it will listen.

Terms:
high ports: TCP ports starting from 20000(? this depends how UAM is programmed, I might need to revise this)
[uamuser]: replace this with user that you started UAM

Case 1a:
Router: has dynamic/static public IP address
Router: has NAT network (public or private addresses) for local computers
Router: UPnP is enabled
Result: Everything is ok! UAM will inform router with UPnP to open required port to internet and forward traffic to UAM.
Result: You will see "Links incoming/outgoing" both having connections (numbers). Remember, you need atleast 3 incoming connections to start mining.
Caveat: Your ISP (internet connection provider) might have blocked high ports, if so, UAM is unable to start mining. How do I know this? If you don't get any "Links incoming", mining is not possible.

Case 1b:
Router: has dynamic/static public IP address
Router: has NAT network (public or private addresses) for local computers
Router: UPnP is not available but you can set port forwarding
Server: Check from "miner.log" file port and set port forwarding rule to router
Result: Everything is ok! Router will forward traffic from public internet to private internet.
Result: You will see "Links incoming/outgoing" both having connections (numbers). Remember, you need atleast 3 incoming connections to start mining.
Caveat: Your ISP (internet connection provider) might have blocked high ports, if so, UAM is unable to start mining. How do I know this? If you don't get any "Links incoming", mining is not possible.

Case 2a:
Router: has dynamic/static private IP address
Result: UAM cannot start mining. Forget it and move on.

Case 2b:
Router: has dynamic/static public IP address
Router: you cannot set port forwarding or UPnP on router
Result: UAM cannot start mining. Forget it and move on.

Case 3a:
Router: you don't have control over router, it is in control of your ISP or other entity
Router: you have dynamic/static public IP address but you cannot control if UPnP is on at router
Router: high ports are open at router
Server: if you have firewall set on server (as you should have!), you should open port for UAM, please see "/home/[uamuser]/miner.log" for ports that it listens (marked in log file as "accessor started on []:20455")
Server: for Ubuntu based distroes UFW is default firewall, open port with following command "ufw allow 20455" (NOTE! port changes in every installation)
Result: Mining will now commence as you should see incoming links.

Case X (this is very unlikely situation, PLEASE DO KNOW WHAT YOU ARE DOING! THIS IS LAST RESORT!):
Router: you have dynamic/static public IP address
Restriction: you can start port forwarding only to specific port
Server: you can modify listening port in "/home/[uamuser]/.uam/uam.ini" file, see line:
[net]
listens=[...]:20455
Server: change "20455" (aka port) to whatever you need it to be
Result: Mining will now commence as you should see incoming links.

I will modify this post when new information arises.

Last edited by Sorath (2021-03-25 07:59:17)

Offline

#2 2021-04-03 00:40:54

MinerBot
Member
Registered: 2021-04-03
Posts: 1

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Thanks

Offline

#3 2021-09-20 08:28:03

Makedonskiy
Member
Registered: 2020-11-20
Posts: 108

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

often users run into a double NAT. This is when neither your own router nor the provider's side has taken the necessary measures.

Or, when they forget to enable replication and bridging on the virtual machine, with the inability to enable upnp on the router.

We forgot to add that a good router of at least the microtic or kinetic level is needed for successful network support

Offline

#4 2021-09-20 09:01:43

youtube
Member
Registered: 2021-09-20
Posts: 30

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Most of the problems arise over the network, since it is difficult for an ordinary user to understand the difference between different networks. This guide helps to some extent to understand what is going wrong

Offline

#5 2021-09-24 06:06:04

kukoro
Member
Registered: 2021-09-23
Posts: 61

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

thank you for the information...

very detailed information....

Good luck always

Offline

#6 2021-11-03 11:38:33

NisCrew
Member
From: Belarus
Registered: 2021-11-03
Posts: 4
Website

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Thanks

Offline

#7 2021-11-04 08:02:40

iTruji
Member
Registered: 2021-11-04
Posts: 14

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Thanks, very interesting.

Offline

#8 2021-11-04 18:18:31

iTruji
Member
Registered: 2021-11-04
Posts: 14

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Hi again, do you plan to post changes about the new ram requirements to make the bots work?
Personally, I am very confused these last few days.

Offline

#9 2021-11-04 19:45:28

Liceus
Member
Registered: 2021-11-04
Posts: 5

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Goood day, I ahve been ahving the situation were the node is overloaded, or simply the UAM froze then gets killed even the VM restarted averything with the configuration requested (4 cores, 4Gb). however since the update to the version 1.1.21. I solved that issue installing the DEB version on the bot for taht one. BUT for version 1.1.129 i had to increase the RAM to 8Gb and install the DEB to avoid my bots getting killed!!!

Did you increase the requirements of the bots?

Offline

#10 2021-11-05 04:54:10

Stormone1
Member
Registered: 2021-11-05
Posts: 13

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Wow, i was searching any like, this, thank you bro!

Offline

#11 2021-11-09 10:13:28

sergo77
Member
From: spain
Registered: 2021-11-09
Posts: 20

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Thank you precisely I needed this information

Offline

#12 2022-02-16 14:37:05

aurelian
Member
Registered: 2022-02-13
Posts: 46

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

Thank you for this info. Very valuable as I plan to have a linux PC with one miner bot (UAM) at home. I have a router, and my computers have individual IP addresses like 192.168.0.X
As I am not a tech person, do I have a chance to set up and successfully run one miner bot at home?

Offline

#13 2022-02-20 17:22:28

Cromanes
Member
Registered: 2021-12-10
Posts: 262

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

О. Just what you need is great. Thank you!

Offline

#14 2022-06-17 05:09:29

N3koSempai
Member
From: UtopiaCity
Registered: 2022-06-12
Posts: 47

Re: Having problems starting mining bot (UAM)?

What is the bandwidth consumption of a bot network?


I am a software developer in C/C++ and Python

Offline

Board footer

Powered by FluxBB